Hoe ga jij je website maken?

Heel veel websites worden tegenwoordig gemaakt met een CMS, een Content Management Systeem. Oftewel: een gereedschapskist om je website mee te bouwen, te beheren en te onderhouden.
Een populaire CMS is WordPress. Ik bouw zelf mijn websites het liefst met dit CMS. Maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld Joomla of Drupal. Ik kies voor WordPress omdat er zo ontzettend veel mogelijk is. Een blog, een magazine, een portfolio, een winkel? Het kan allemaal.

Hoe werkt een CMS als WordPress?

Ik ga er van uit dat je al webruimte hebt voor een website. Je gaat naar de site van WordPress en gaat daar het software pakket downloaden en installeren op je webruimte. Na de installatie kom je in het zogenaamde Dashboard van WordPress.
In het Dashboard kun je alles regelen: hoe het er uit moet komen te zien, wat waar moet komen te staan enzovoort.
Het kan in het begin wat overweldigend zijn, maar als je de tijd neemt en gewoon gaat beginnen, ontdek je vanzelf de mogelijkheden. En begint het vanzelf naar meer te smaken.

Voordat je gaat beginnen doe je er wel verstandig aan om te bedenken wat je precies met de website wil. Welk verhaal wil je vertellen en aan wie? Wat heb je daar allemaal voor nodig?
Bedenk welke kleuren je wil gebruiken, verzamel afbeeldingen, schrijf teksten en bedenk een paginastructuur voor je website. Dat maakt het allemaal veel eenvoudiger om daadwerkelijk te gaan bouwen in het CMS.

Meer weten?