Wie gaat jouw website onderhouden?

Je hebt de website af. Maar het werk is nog niet gedaan. Eigenlijk begint het echte werk nu pas. Want als het goed is heb je je website online gezet met een bepaalde bedoeling. En deze moet natuurlijk wel gerealiseerd worden. Anders is het zonde van alle moeite, die je erin hebt gestopt.

Bij het onderhouden van je website spelen een aantal verschillende zaken:
– de inhoud (teksten, afbeeldingen etc.)
– het CMS (updates van het CMS, de plugins en het gebruikte template)
– de beveiliging

Content toevoegen

Afhankelijk van je doelstellingen zul je met enige regelmaat nieuwe content op je website willen zetten. Daarvoor zul je om de zoveel tijd aan de slag moeten met het schrijven van teksten en zoeken naar materiaal.

Het CMS up to date houden

Voor een goed werkende site is het belangrijk dat je het CMS blijft bijwerken. Een CMS als WordPress is voortdurend in ontwikkeling. Er worden verbeteringen doorgevoerd, nieuwe mogelijkheden toegevoegd, fouten hersteld. Naast het standaard CMS heb je waarschijnlijk ook een aantal plugins toegevoegd voor extra functionaliteit, zoals nieuwsbrieven of formulieren. Deze plugins ontwikkelen mee met het CMS en moeten dus ook met enige regelmaat ge-updated worden.
Bovendien, een verouderd CMS en verouderde plugins maakt het voor hackers eenvoudiger om in te breken op jouw website.  En dat is het laatste wat je wil.
Het up to date houden van de website kan via het Dashboard van je CMS.

De beveiliging

Allereerst moet je je CMS up to date houden. Verouderde plugins en CMS maken een website kwetsbaar.
Vervolgens doe je er verstandig aan een beveiligings-plugin als Wordfence te installeren op je website. Deze plugin houdt je op de hoogte van de risico, die je met de website loopt.

Meer weten?